Skip to content

Syftet med en berättelse

Syftet med en bok och varför man ska läsa den kan tyckas vara samma sak, men inte riktigt. En het sommardag med morotskaka fick jag syn på skillnaden, och på hur vetskapen kan hjälpa mig vidare i mitt skrivande.

Vi har haft över 30 grader och sol i Berlin idag. Vädret var länge ostadigt med regn och åska. Tror det drog vidare norrut till Sverige. Jag tog mig en promenad genom parken jag bor i närheten av, och till ett litet café som har god morotskaka.

Jag skippade tårtan på födelsedagen så idag tänkte jag – varför inte?! Kakan var saftig och mumsig och kaffekoppen stor. Om jag kan sova sen blir intressant att se…

Skissa på syftet med handlingen

Det jag skulle komma till var att jag tog med mig en anteckningsbok till fiket. Jag hade bestämt mig för att se över handlingen i en av flera böcker jag vill skriva klart någon gång.

Ofta har jag tänkt att handling, klart jag har koll på den?! Men har jag det?

Nä. Jag har en aning, men vad är syftet med boken och varför ska man läsa den?

Ha budskapet klart för sig

Svaren på dessa två frågor kommer läsaren inte alltid att uppfatta. Syftet finns där för att driva på mig. Jag har något att berätta och då gäller det att jag har klart för mig vad det är.

Hur ska annars en läsare känna att det finns en mening med berättelsen?

Varför man ska läsa boken känns också viktigt att ha koll på. Jag vill ju att något ska stanna kvar inom läsaren när boken är slut. Det är för mig de bästa böckerna, tv-serierna, filmerna, pjäserna och så vidare – de som lämnar spår inom mig, såsom bilder att betrakta och känslor att bearbeta.

Syfte kontra läsupplevelse

Syftet och varför man ska läsa boken kan tyckas vara samma sak, men inte riktigt. Syftet handlar om varför JAG vill skriva berättelsen, och frågan om varför handlar om vad som händer inom LÄSAREN. Låter det vettigt?

Det finns säkert redan speciella ord för dessa två saker, men minnet sviker mig i skrivandets stund. Vet du de riktiga termerna och hur ser du på de här sakerna?

Foto: Patrick LadnerUnsplash