Skip to content

Om skrivande: Två viktiga insikter

Idag är det söndag och det regnar ute. Perfekt skrivväder. Jag har ännu inte kommit så långt idag, men har faktiskt skrivit på en av mina historier vid tre tillfällen i sommar. Det går framåt. Och så fick jag ett par viktiga insikter.

Efter att ha skrivit vid det första tillfället så fick jag två insikter: allting har sin tid, och hinder är till för att övervinnas. Båda två är klichéer, ja visst, men när man befinner sig på “rätt” plats i livet – då inser man att det stämmer!

Så hur menar jag då? 

Jo, att när tiden är rätt och man är redo – då är det inte lika svårt och jobbigt att ta steget. Om man däremot är rädd och tvekar, spjärnar emot eller helt enkelt “blåvägrar”. Då är man mest troligt inte redo och tvång är det sista som hjälper.

Men hindren då? De kommer alltid finnas där. Jag tror att alla som är kreativa människor någon gång tvivlar, tvekar och känner sig osäker. Då kan det vara bra att stanna upp och fundera på vad som tar emot. Ibland är det till och med bra att bara sakta ner och vänta, go with the flow.

Vi har alla rätten att uttrycka oss

Enligt min egen erfarenhet kan vi ha olika starka betingningar och programmeringar från barndomen, inte sällan från skolan. För min del har jag burit med mig en känsla av att inte “ha rätt” att skriva. Någonstans har jag fått för mig att jag är för dålig, för “suktande”, för… Ja, för allt för att inte  skriva. Men vem har förbjudit mig?

Nu känner jag att jag vuxit som människa. Ännu en kliché, men någonstans har jag avdramatiserat skrivandet inför mig själv. Det är varken lika farligt eller lika “speciellt” som förut. Jag får faktiskt skriva, för… ja varför inte? Alla andra både kan och får!

Man måste inte vara bäst på första försöket

Se upp med vilka tankar och värderingar du bär på om olika saker. Jag har en tendens att upphöja de som är “bäst” på något – ofta inom konst och kultur – och gör därmed samma saker ouppnåeliga för mig själv. Antar att det är någon slags perfektionism, att man måste vara “bäst” vid första försöket.

Tänk på att de som hyllas och prisas också varit nybörjare en gång. Under årens lopp har de förfinat sin konst och sitt uttryck. Det kan vi alla göra, oavsett om vi satsar på utgivning eller inte.

Vilka finfina insikter va?!

Photo: Alex Braga on Unsplash